Ode Aan Mijn Oma

Stampin' Up! bestellen kan elke dagMijn lieve oma,

Een lichtje verdween uit ons leven, 
maar een nieuw lichtje schijnt in onze harten voor altijd. 


Vorige week stierf ze en gisteren,  (wat een voorbeeld van een heuglijk verdrietige dag) op Dano's verjaardag begeleidden we haar naar haar laatste rustplaats, eindelijk terug naar opa. Ze was al een aantal jaren dement, dus ik heb haar niet zo vaak meer gezien. Ik gunde haar haar rust zo, want zeker het laatste jaar had ze weinig kwaliteit van leven nog. Maar nu ze echt weg is, valt het zwaarder dan ik had verwacht. Dan komen al die mooie herinneringen ineens boven.

Hier een week voordat ze stierf. Ze herkende me zelfs nog! Mijn tranen rolden geruisloos langs mijn wangen een heel uur lang.


Lang geleden toen ik klein was. Ik was 6. Ging ik al alleen met de bus naar school. Ja, dat waren nog eens tijden toen. En elke woensdag ging ik naar mijn opa en oma, alleen, met de bus. Wij woonden in Maastricht, aan de buitenste rand van de stad, tegen de Belgische grens aan, mijn school lag in het midden van de stad en mijn oma en opa woonden aan de andere kant van de stad. 's Morgens nam ik de bus en die bracht me naar het centrum, daar was school. Na school liep ik dan naar beneden, naar de Markt. Daar stapte ik op de bus, helemaal naar de andere kant van de stad over de Maas, naar het Witte Vrouwen Veld. Daar woonden oma en opa. Bij oma en opa was het altijd gezellig en ik sliep er elke woensdag tot groep 8. De dag erna ging ik dan weer met de bus naar school. Ik was er dus veel en ik was er graag. Ik herinner me de gekste dingen. De stapel Suske & Wiske stripboeken op het toilet, van mijn oom Stef, die ik graag las. De vreemde parfumgeur waar mijn oma van hield, de draaistoel waarin mijn opa het liefst zat. Ik zat 's avonds altijd voor hem op de grond en dan keken we samen Roadrunner (Miep-Miep, kent iemand hem nog? Met de Coyote die altijd die snelle vogel probeerde te vangen) en dan gierde mijn opa het uit (hij is al 28 jaar dood). Maar wat ik me vooral herinner is dat ik elke woensdagmiddag een koffiekop kreeg na mijn speciale boterham. Eerst één witte snee brood met boter, hagelslag eroverheen en gesneden in vierkante stukjes. Ik proef het zelfs nog. En dan in zo'n lage brede witte koffiekop, die ze voor de helft vulde met hagelslag en die mocht ik uitlepelen. En daarnaast een grote mok thee met veel suiker en een grote lepel, die ik met die lepel mocht uitslurpen. Zalig! De mooiste herinnering aan haar uit mijn leven. Maar ik herinner me ook het mooie gebedje dat ze altijd zei voor het slapen gaan en haar vingers volgden het gebed, daarbij kietelend in mijn zij.

's Avonds als ik slapen ga
Volgen mij veertien engeltjes na
Twee aan mijn hoofdeind
Twee aan mijn voeten eind

Twee aan mijn rechterzij
Twee aan mijn linkerzij

Twee die mij dekken
Twee die mij wekken
en twee die mij de weg wijzen
Naar het Hemels paradijs, Amen

En dan kreeg ik een kus en zei ze welterusten, tot morgen als God blieft. 

Zo, nu maar stoppen. De tranen prikken achter mijn ogen. Mooi hoor die herinneringen. 


Een loodzware steen op mijn borstkas in de kerk. Had niet gedacht dat het zo moeilijk zou zijn. Want ze verdiende het en we zijn blij voor haar. Maar toch...
Rust Zacht Lieve Oma!

Heb jij ook zulke mooie herinneringen aan een oma of opa?

Miranda Mols

Reacties

 1. Mooi kaartje en prachtig geschreven Miranda! Sterkte! Ja, ik heb ook bijzondere herinneringen, vooral aan mijn opa's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig om te lezen Miranda. Idd komen bij mij de fijne herinneringen aan vooral mijn oma en opa boven. Mijn opa is helaas overleden toen ik 6 was. Mijn oma 2 jaar geleden, maar wat mis ik haar nog dagelijks... Ik was het oudste kleinkind en had een super band met mijn oma. Ook vaak bij haar gelogeerd, tenten bouwen in de schuur, kinderthee en beschuiten met boter en bruine suiker... Wat een fijne tijd💖.
  Wens jou heel veel sterkte. Een hele dikke knuffel 😘

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat is het toch heerlijk bij oma's en opa's he! Je hebt ook zulke mooie herinneringen. Laten we ze koesteren.

   Verwijderen
 3. Gecondoleerd met het overlijden van je oma, en bij het sterven van haar komen de herinneringen vanzelf. Ik zie het bij mijn kinderen hun grootouders, mijn ouders, die 2 maanden geleden achter elkaar stierven. Verdriet, vreugde, Dano zal deze dag niet snel vergeten. Sterkte en groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O Nelleke, zulk groot verdriet in korte tijd. Geen woorden voor, maar een dikke knuffel voor jullie. Dat jouw kinderen hun mooie herinneringen maar koesteren. En jij natuurlijk ook. Laten we hopen dat ze samen zijn en naar ons kunnen kijken en op ons kunnen passen.

   Verwijderen
 4. Wat een mooi stukje schreef je hier.
  Wat een verdriet en toch ook veel liefde en mooie herinneringen.
  Sterkte de komende tijd, je kaart is prachtig.
  Zo mooi om je verdriet te verwerken tijdens het hobby-èn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Dat is idd fijn, je kunt alles verwerken in je knutselprojecten. De beste therapie!

   Verwijderen
 5. Gecondoleerd met het overlijden van je oma! Prachtige kaart en een heel liefdevol verhaal met prachtige herinneringen! Je zult merken dat er op de meest onverwachte momenten herinneringen blijven oppoppen. Heel bijzonder, mooi en waardevol. Voor nu en later heel veel sterkte, ook voor de rest van jouw gezin xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Er komen inderdaad af en toe herinneringen boven van dingen die ik vergeten was. Zo mooi.

   Verwijderen
 6. Blijft moeilijk...je denkt al een heel stuk afscheid te hebben genomen, maar ze was ook zo'n constante factor in je leven... Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad zeg, ik dacht echt dat ik al afscheid had genomen. Vergeet het maar. Dank je!!

   Verwijderen
 7. Prachtig verhaal, veel sterkte! Ik heb ook alleen maar fijne herinneringen aan mijn overleden opa en oma’s. En nog altijd danbaar dat ik nog 1 opa heb van 96!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waaw, geweldig zeg een opa van 96. Ik geloof graag dat je daar dankbaar voor bent. Kun je nog steeds extra herinneringen maken. Heerlijk.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je komt kijken. Bedankt voor je reactie!
Thanks for your visit.